Publicitat
Publicitat
Publicitat
Dimecres,
23 de Maig de 2018
Portada Actualitat Esports Cultura Entrevistes Opinió Videos

- - 20/4/2017

L’Hospital de l’Esperit Sant homenatja els seus treballadors amb un llibre en el centenari de la seva fundació
- L'acte ha comptat amb la presència del conseller de salut i l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, entre d'altres

La Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES) ha presentat públicament aquest matí el llibre Del bacil de Koch a la salut per a tothom. Cent anys de l’Hospital de l’Esperit Sant (1917-2017) coincidint amb el compliment, aquest diumenge 23 d’abril, del seu primer centenari. L’acte de presentació de l’obra ha comptat amb la participació del Conseller de Salut, Antoni Comín, que n’ha redactat el pròleg, i que ha estat acompanyat pel President del Patronat de la FHES, Josep Maria Cortès, i per nombroses autoritats municipals i del sector de la salut del territori.

El moment més emotiu de l’acte ha arribat amb la conversa amb dos extreballadors del centre que, pel paper clau que han jugat en la història de l’organització, han estat entrevistats per a la redacció del llibre. José Moreno, cirurgià i un dels artífexs del concert de la FHES amb la Seguretat Social l’any 1972; i Pilar Argelés, directora d’infermeria del 1985 al 2000, impulsora a l’Hospital del model d’atenció integral del pacient i antiga interna del sanatori, han explicat curiositats del seu pas per la Fundació i com van viure alguns moments transcendentals de la seva història.

Aquestes són dues de la vintena d’entrevistes a treballadors i extreballadors del centre que inclou el llibre del Centenari, i que són una mostra simbòlica dels centenars de persones que han passat per l’organització en tots aquests anys. L’obra, que ofereix una visió de la història d’una manera temàtica i amb un estil fresc i àgil, s’estructura en capítols que es poden llegir de manera independent. Aquesta mirada fresca es contraposa amb la perspectiva cronològica i històrica que ja s’havia tractat de manera rigorosa en el llibre editat en motiu del 75 aniversari de l’organització.

El conseller de Salut, Antoni Comín, i el president del Patronat de la FHES, Josep Maria Cortès, durant la presentació del llibre. Foto: FHES

100 anys carregats d’història

Els orígens de l'actual Fundació Hospital de l'Esperit Sant es remunten al 1917, quan Mn. Josep Pons i Rabadà i el Dr. Jordi Anguera i Cailà van crear un sanatori antituberculós a la masia Torre Roja, situada a Santa Coloma de Gramenet. L'Asociación del Espíritu Santo, gestora del sanatori, va aconseguir finançament per a un nou edifici, inaugurat el 1922, que seria el pavelló de dones (pavelló A). Poc després, es va construir el pavelló d'homes (pavelló B), que va començar a funcionar el 1930.

L'Hospital va anar consolidant el seu prestigi tècnic i va esdevenir un dels centres més avançats d'Europa en el tractament de la tuberculosi. El 1936 la CNT va prendre l'Hospital i el va rebatejar com a Sanatori Maxim Gorki. Durant la Guerra Civil va ser utilitzat com a hospital de sang i, posteriorment, va ser confiscat pel Patronato Nacional Antituberculoso, que el va retornar l'any 1945. A finals de la dècada, s'hi va posar en marxa un dispensari destinat a la lluita activa contra la tuberculosi.

Amb l'extensió dels antibiòtics als anys 60 i el control de la malaltia, el centre va anar decantant la seva activitat cap a la cirurgia i el 1972 va posar en marxa el servei de Cirurgia General. Això va permetre aconseguir un concert amb la Seguretat Social, fita que va canviar el rumb del centre. El 1973 es va constituir la Fundació Hospital de l'Esperit Sant que, a partir del 1978, va iniciar el procés de conversió en Hospital General. Des d'aquesta data, el creixement va ser constant, amb la modernització i ampliació progressiva de les instal·lacions i dels serveis i especialitats. El juliol de 1985 la FHES es va adherir a la recent constituïda Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública de Catalunya (XHUP).

L'octubre de 2002 es van iniciar les obres del Nou Hospital en un terreny adjacent al centre. El nou edifici es va posar en marxa en dues fases: el gener de 2006 es va obrir l'àrea de Consultes Externes i el mes de juny de 2007 es va realitzar el trasllat definitiu. El canvi va suposar la incorporació de nous serveis, una millora en el confort dels usuaris i treballadors i, consegüentment, un canvi cultural en l'organització. Actualment, l’Hospital compta amb més de 700 professionals que treballen al servei de la salut i dels pacients del Barcelonès Nord i el Baix Maresme.

 

 

Notícies Relacionades


Deixan's el teu comentari

El teu nom

El teu comentari
Introdueix el codi de verificació
Qualsevol comentari que sigui ofensiu, que utilitzi llenguatge que pugui ferir la sensibilitat, o que es pugui considerar publicitat spam, serà eliminat d'aquesta secció.
Tot aquell que consideri que un comentari és ofensiu pot enviar un correu a areabesos@areabesos.com i el consell editorial estudiarà si eliminar o no el text
Recordem que per motius de seguretat quan es publica un comentari, es guarda a la nostra base de dades, la adreça ip, dia i hora de publicació del comentari.
| Edició impresa pdf | Edició impresa Online | Tarifes publicitaries | Contacte | Grupo Area 96 | eltemps 1996-2011 © Àrea Besòs | Tots els drets reservats.